Biografia Artikuj Media Libraria Dosje Problematika bashkëkohore Opinione dhe reagime Studime dhe hulumtime Kontakt
Rufejde el-Eslemijje, infermierja e parë muslimane

RUFEJDE EL ESLEMIJJE, INFERMIERJA E PARË MYSLIMANE
Kenza Fet’hi
Rufejdeja është sahabijja e nderuar nga fisi eslem. Thirret edhe ndryshe: Rufejdeja ensariane duke aluduar kështu në prejardhjen e saj medinase. Emri i saj rrjedh nga fjala refd (الرفد) që ka kuptim të ndihmës dhe dhënies. Dhe, vërtetë kishte hise të madhe nga emri i saj, sepse ishte humaniste e madhe. Njihet si infermierja e parë në Islam. Është marrë me shërimin e të plagosurve në betejat e Muhammedit [sal-laAll-llahu alejhi ve sel-lem]. Kishte një tendë si ambulancë ku priste të plagosurit, ku me ndihmën e disa sahabijjateve tjera dhe sipas dijes dhe përvojave që kishte, iu bënte tretmanet e duhura mjekësore.
Ishte përkushtuar tërësisht për Islam. Merrte pjesë në beteja duke kryer detyrën e saj prej infermiereje në mënyrën më të mirë të mundshme. Gëzonte respekt tek Pejgamberi [sal-laAll-llahu alejhi ve sel-lem]. Ndihej komod me profesionin që ushtronte dhe në bazë të sukseseve të saj kishte fituar famë dhe popullaritet ndër njerëz. Quhej edhe fedaijjeh (vetëmohuese, sakrifikuese) për shkak të kontributit vetëmohues. Depërtonte në fushën e betejës, tërhiqte të plagosurit dhe nxiste luftëtarët myslimanë të qëndronin të pathyeshëm. Merrte pjesë në beteja ndërsa me vete barte edhe ambulancën e saj lëvizëse (tendat dhe shatorët) me të gjitha instrumentet dhe ilaçet që posedonte. Tenda e saj llogaritet spitali i parë fushor (spitali lëvizës). R
ufejdeja ushtronte profesionin e saj në mënyrë vullnetare. Madje, ishte ajo që barte edhe të gjitha shpenzimet e nevojshme. Ishte luftëtare me pasurinë dhe jetën e saj.Rufejdeja ishte dhe ngelet model dhe shëmbëlltyrë për femrën myslimane në fushën e infermierisë.
Përshtati në shqip: Dr. Sedat ISLAMI


VIDEOS / YOUTUBE
Tre gjera per jete te lumtur Tri mekatet qe rrezikojne besimin Qe te na duan Allahu dhe i Derguari i Tij Tri aminet
AUDIO / FOTO

Biografia Artikuj Media Libraria Dosje Problematika
bashkëkohore
Opinione dhe
reagime
Studime dhe
hulumtime
Kontakt
  Akide Video Libra Ramazani   Opinione Fetare  
  Islam Audio Recensione librash Haxhi   Reagime Shkencore  
  Tefsir Foto            
  Hadith              
  Dave              
  Histori islame              
  Orientalizem              
  Kulture dhe civilizim              
  Avancim personal              
  Hutbe              
  Tregime              

Të gjitha të drejtat e rezervuara - 2013