Biografia Artikuj Media Libraria Dosje Problematika bashkëkohore Opinione dhe reagime Studime dhe hulumtime Kontakt
Këshilla për mendjemprehtësi në të folur

Për të tërhequr masën rreth veti, një ligjërues – folës ka nevojë të jetë edhe i shkathët dhe mendjemprehtë. Për të realizuar një gjë të tilla, duhen përfillë disa këshilla dhe porosi, ndër të cilat:

Kur të hysh në ndonjë ndejë – mexhlis, atëherë përshëndeti me selam, ulu dhe pyeti për gjendjen e tyre.
Fol pak, dhe, nëse sheh dikë prej tyre të përgojojë ndonjë njeri, atëherë ndale prej këtij veprimi të marrë kurse për të përgojuarin mundohu të gjesh arsyetime.

Mos u ngut të kthesh përgjigje ende pa e dëgjuar dhe kuptuar në tërësi të folurit. Nëse të flasin mirë, kthejua me të mirë, e nëse të përqeshin ose tallen, atëherë shiko se si është më së miri t’iu përgjigjesh.

Mos u mbroj me fanatizëm mendimin tënd. Mundësojua edhe të tjerëve të shprehin mendimet e tyre. E, nëse ndodhë që mendimi i tjetrit të jetë i saktë, atëherë pranoje.

Nëse bashkëbiseduesi yt është ndonjë i marrë ose kryeneç, atëherë, që të mos biesh në nivelin e tij, lësho pe gjatë bisedës.
Cdo vend ka edhe muhabetin e vet, andaj, që të kesh sukses në bisedë, shih se çfarë iu intereson atyre, apo çfarë i preokupon, e folu për ato gjëra.

Edukatës e të folurit nuk është e tëra në të folur, por edhe në të dëgjuar. Ndërsa imazhi më i qartë i kësaj etike është që kur tjetri flet, të mos e ndërpreshë.

Me këto porosi, ti do të arrish kënaqësinë e Zotit tënd, por edhe të robërve të Tij!

Burimi: http://mthqf.com/mthqf/3541#ixzz2POHwa4Y6
Përshtati: Sedat ISLAMI


VIDEOS / YOUTUBE
Tre gjera per jete te lumtur Tri mekatet qe rrezikojne besimin Qe te na duan Allahu dhe i Derguari i Tij Tri aminet
AUDIO / FOTO

Biografia Artikuj Media Libraria Dosje Problematika
bashkëkohore
Opinione dhe
reagime
Studime dhe
hulumtime
Kontakt
  Akide Video Libra Ramazani   Opinione Fetare  
  Islam Audio Recensione librash Haxhi   Reagime Shkencore  
  Tefsir Foto            
  Hadith              
  Dave              
  Histori islame              
  Orientalizem              
  Kulture dhe civilizim              
  Avancim personal              
  Hutbe              
  Tregime              

Të gjitha të drejtat e rezervuara - 2013