Biografia Artikuj Media Libraria Dosje Problematika bashkëkohore Opinione dhe reagime Studime dhe hulumtime Kontakt
SHKRIMI I INICIALEVE “S.A.V.S” NË VEND TË SHKRIMIT KOMPLET TË SALAVATIT

Pyetja:
I nderuari Hoxhë!
Çfarë dispozite fetare ka për shkrimin e inicialeve në vend të shkrimit komplet të salavatit mbi Muhammedin, alejhi's selam në shkrime?
Përgjigja:
Falënderimi i takon Allahut të Madhëruar kurse përshëndetjet qofshin mbi Muhammedin, familjen, shokët dhe pasuesit e tij!
Salavatit mbi Muhammedin, alejhi's selam është prej adhurimeve më të pëlqyera dhe prej lutjeve më të ndritshme. Shumë më mirë do të dilte sikur atë ta shqiptojë e shkruaje komplet por si është puna nëse nuk e thotë fare apo mjafton vetëm me iniciale siç thatë edhe ju?
Dispozita e kësaj është në përputhshmëri me dispozitën për salavatin mbi Muhammedin, alejhi's selam, dispozitë kjo e diskutuar tek dijetarët. Mendimi më i saktë duket të jetë ai që e trajton si Sunnet e jo si Vaxhib. Ibni Xheriri këtë e përcjell edhe si Ixhma - konsensus të ummetit. Kurse sa i përket lënësit të salavatit që në hadith është përshkruar me koprraci kjo nuk tregon për vaxhib (obligim) por vetëm për preferim të vërtetuar.
Parimisht, bazuar në këtë, nëse folësi nuk e thotë, nuk ka mëkat, sikurse që as shkrimtari nuk ka mëkat nëse nuk e shkruan duke ripërsëritur prapë se shumë më mirë do të ishte të thuhej dhe shkruhej e plotë.
Allahu e di më së miri!
 


VIDEOS / YOUTUBE
Tre gjera per jete te lumtur Tri mekatet qe rrezikojne besimin Qe te na duan Allahu dhe i Derguari i Tij Tri aminet
AUDIO / FOTO

Biografia Artikuj Media Libraria Dosje Problematika
bashkëkohore
Opinione dhe
reagime
Studime dhe
hulumtime
Kontakt
  Akide Video Libra Ramazani   Opinione Fetare  
  Islam Audio Recensione librash Haxhi   Reagime Shkencore  
  Tefsir Foto            
  Hadith              
  Dave              
  Histori islame              
  Orientalizem              
  Kulture dhe civilizim              
  Avancim personal              
  Hutbe              
  Tregime              

Të gjitha të drejtat e rezervuara - 2013