Biografia Artikuj Media Libraria Dosje Problematika bashkëkohore Opinione dhe reagime Studime dhe hulumtime Kontakt
O BIRI IM, EJA HIP ME NE!

(Fatkeqësitë natyrore dhe Tsunami)
Falënderimet i takojnë Allahut ndërsa përshëndetjet qofshin mbi zotëriun tonë, dritën e syve tanë, kandilin e zemrave tona, mësuesin dhe udhërrëfyesin tone, zotëriun e njerëzimit, pishtarin ndriçues, pionierin e paqes dhe diturisë, Muhammedin, të birin eAbdullahut, të cilin Zoti e dërgoi mëshirë për njerëzimin.
Tragjedia e Tsunamit, qe tronditi zemrat dhe veshët (dëgjimin) si dhe morri shumë jetë njerëzish, dhe qe është komentuar nga mjetet e informimit me një koment lëndor, është diç, qe vërtet te çudit ngase tragjedia është dashur te shikohet me sy marrje mësimi dhe këshille. Kjo për faktin se muslimani sa here qe kalon pranë ndonjë argumenti te Allahut merr mësim, siç thotë Allahu:
" قَدْ خَلَتْ مِن قَبْلِكُمْ سُنَنٌ فَسِيرُواْ فِي الأَرْضِ فَانْظُرُواْ كَيْفَ كَانَ عَاقِبَةُ الْمُكَذَّبِينَ* هَذَا بَيَانٌ لِّلنَّاسِ وَهُدًى وَمَوْعِظَةٌ لِّلْمُتَّقِينَ
137. Përpara jush kanë kaluar popujt ndaj të cilëve janë zbatuar ligjet, ndaj udhëtoni nëpër tokë dhe shikoni si qe përfundimi i atyre që përgënjeshtruan. 138. Ky (Kur'ani) është sqarim për njerëzit, është udhëzim dhe këshillë për të devotshmit". (Ali Imran, 137-138)
" فَاعْتَبِرُوا يَا أُولِي الْأَبْصَارِ
pra merrni përvojë o ju të zotët e mendjes". (Hashr, 2)
Pastaj, neglizhenca ndaj argumenteve dhe dëshmive te Allahut ne këtë gjithësi apo ne Kur'anin Famëlartë, është cilësi dhe veti e injoranteve, pabesimtarëve. Thotë Allahu:
" اقْتَرَبَ لِلنَّاسِ حِسَابُهُمْ وَهُمْ فِي غَفْلَةٍ مَّعْرِضُونَ* مَا يَأْتِيهِم مِّن ذِكْرٍ مَّن رَّبِّهِم مُّحْدَثٍ إِلَّا اسْتَمَعُوهُ وَهُمْ يَلْعَبُونَ* لَاهِيَةً قُلُوبُهُمَْ
1. Njerëzve u është afruar koha e llogarisë së tyre, e ata të hutuar në pakujdesi, nuk përgatiten fare për të. 2. Atyre nuk u vjen asnjë këshillë e re (në Kur'an) nga Zoti i tyre, e që ata të mos tallen me të duke e dëgjuar. 3. Të shmangura nga e vërteta janë zemrat e tyre". (Enbija, 1-3)
Madje ata nuk përfitojnë asgjë nga këto fakte dhe dëshmi, siç thotë Allahu:
" وَمَا تُغْنِي الآيَاتُ وَالنُّذُرُ عَن قَوْمٍ لاَّ يُؤْمِنُونَ
Po argumentet dhe qortimet nuk bëjnë dobi ndaj një populli që nuk beson". (Junus, 101)
Mu për këtë, është zakon i këtyre njerëzve qe dukuritë, tragjeditë, historinë dhe ngjarjet t'i komentojnë me koment lëndor. Thotë Allahu:
" وَإِن يَرَوْا كِسْفًا مِّنَ السَّمَاء سَاقِطًا يَقُولُوا سَحَابٌ مَّرْكُومٌ
44. Edhe sikur ta shihnin që u bie nga qielli ndonjë copë, ata do të thoshin: "Është re e dendur!". (Tur, 44)
Tek ata nuk ka vend për kuptimin e besimit –imanit-, i cili vjen paralel me faktetkozmologjike. Thotë Allahu:
"فَلَمَّا رَأَوْهُ عَارِضًا مُّسْتَقْبِلَ أَوْدِيَتِهِمْ قَالُوا هَذَا عَارِضٌ مُّمْطِرُنَا بَلْ هُوَ مَا اسْتَعْجَلْتُم بِهِ رِيحٌ فِيهَا عَذَابٌ أَلِيمٌ* تُدَمِّرُ كُلَّ شَيْءٍ بِأَمْرِ رَبِّهَا فَأَصْبَحُوا لَا يُرَى إِلَّا مَسَاكِنُهُمْ
E kur e panë të paraqitur (renë) të drejtuar kah luginat e tyre, thanë: "Kjo re do të na sjellë shi!" jo, kjo është ajo që ju e kërkuat sa më shpejtë, një erë (shtrëngatë) me një dënim të dhembshëm. 5. (Erë) që me lejen e Zotit të saj, rrënon çdo send. Dhe aguan ashtu që nuk shihej tjetër përveç banesave të tyre". (Ahkaf, 25)
Meqë këndvështrimi i tyre ndaj kësaj dukurive ishte me këtë forme, i larguar tërësisht nga besimi, edhe shërimi i prognozuar i tyre, ishte po ashtu nga ky këndvështrim. Ketë e themi për arsye se kur ndodhen tërmetet, ata nxituan qe te kërkojnë eksperte japonezë, barriera dhe mbrojtëse tjera nga tërmeti. Ne aspak nuk e nënçmojmë rolin e diturisë dhe shkencës ne këtë aspekt, assesi, ngase besimtari gjithnjë mbahet për shkaqeve, te cilat Allahu i vendosi ne ligjet e natyrës, porse besimtari nuk mjafton vetëm me to. Ai drejtohet kah Krijuesi i këtyre shkaqeve, kah Shpikësi i gjithësisë, i Cili nëse do diç mjafton t'i thotë bëhu e ai bëhet. Kështu qe ai kërkon ndihme, mbrojtje dhe furnizim, qe te mos i ngjaje te birit te Nuhut, alejhi's selam, te cilit i tha babai:
" يَا بُنَيَّ ارْكَب مَّعَنَا وَلاَ تَكُن مَّعَ الْكَافِرِينَ
O biri im eja me ne dhe mos u be prej mohuesve (pabesimtarëve)", dhe përgjigja e te cilit ishte:
" قَالَ سَآوِي إِلَى جَبَلٍ يَعْصِمُنِي مِنَ الْمَاء قَالَ لاَ عَاصِمَ الْيَوْمَ مِنْ أَمْرِ اللّهِ إِلاَّ مَن رَّحِمَ وَحَالَ بَيْنَهُمَا الْمَوْجُ فَكَانَ مِنَ الْمُغْرَقِينَ
43. Ai (djali) tha: "Unë do të ngjitem në një kodër që do të më mbrojë nga uji (vërshimi)!" Tha: "Nuk ka sot mbrojtës prej dënimit të All-llahut, pos atë që Ai e ka mëshiruar!" Vala hyri mes tyre të dyve, e ai (djali) u mbyt në ujë". (Hud, 43)
A harruan apo shtiren sikur kane harruar shekullaristët se lëvorja e tokës vepron sipas urdhrit te Allahut?! Thotë Allahu:
" ثُمَّ اسْتَوَى إِلَى السَّمَاء وَهِيَ دُخَانٌ فَقَالَ لَهَا وَلِلْأَرْضِ اِئْتِيَا طَوْعًا أَوْ كَرْهًا قَالَتَا أَتَيْنَا طَائِعِينَ
11. Mandej e mësyu qiellin (krijimin e qiellit) e ai ishte tym (mjegullinë që ishte si materie e parë) dhe atij e edhe të tokës i tha: "Qasuni urdhërit Tim me dëshirë ose me dhunë!" Ato të dyja thanë: "Po i qasemi me dëshirë!". (Fussilet, 11)
Çdo gjë ne këtë gjithësi i është nënshtruar Allahut dhe Madhërisë se Tij:
" أَلَمْ تَرَ أَنَّ اللَّهَ يَسْجُدُ لَهُ مَن فِي السَّمَاوَاتِ وَمَن فِي الْأَرْضِ وَالشَّمْسُ وَالْقَمَرُ وَالنُّجُومُ وَالْجِبَالُ وَالشَّجَرُ وَالدَّوَابُّ وَكَثِيرٌ مِّنَ النَّاسِ
18. A nuk e di për All-llahun se Atij i nënshtrohet (i bën sexhde) kush është në qiej dhe kush është në tokë, edhe dielli, edhe hëna, edhe kodrat, edhe bimët, edhe shtazët, e edhe shumë njerëz, po shumë janë që dënimi është meritë e tyre. Atë që e poshtëron All-llahu nuk ka kush që mund ta bëjë të ndershëm. All-llahu punon atë që dëshiron". (Haxh, 18)
E urdhëroi e e respektoi, i tha te beje sexhde (përkulje) e beri dhe i kapi qe ta kryejnë rolin e tyre:
" إِنَّ اللَّهَ يُمْسِكُ السَّمَاوَاتِ وَالْأَرْضَ أَن تَزُولَا وَلَئِن زَالَتَا إِنْ أَمْسَكَهُمَا مِنْ أَحَدٍ مِّن بَعْدِهِ
41. All-llahu i mban qiejt dhe tokën që të mos zhduken, e nëse zhduken, s'ka askush pos Tij që mund t'i mbajë; Ai është që nuk ngutet, është që falë". (Fatir, 41)
Te mençurit e dine se toka është ne dorën e Allahut, te cilën e lëvizë si te doje. NeKur'an është përmendur fundosja e tokës, qe kapërdiu Karunin, i cili tregohej mendjemadh ndaj asaj, qe Allahu ia dha. Ai vlerën dhe nderin e te qenit i pasuri ia adresoi vetes e jo Allahut kështu qe Allahu e fundosi ne toke dhe nga kjo duhet marrur mësim se si është fundi i tiranëve dhe zullumçarëve. Thotë Allahu:
" قَالَ إِنَّمَا أُوتِيتُهُ عَلَى عِلْمٍ عِندِي
78. Ai (Karuni) tha: "Më është dhënë vetëm në saje të dijes sime!". (Kasas, 78),
" فَخَسَفْنَا بِهِ وَبِدَارِهِ الْأَرْضَ فَمَا كَانَ لَهُ مِن فِئَةٍ يَنصُرُونَهُ مِن دُونِ اللَّهِ وَمَا كَانَ مِنَ المُنتَصِرِينَ
81. Po Ne atë dhe pallatin e tij i shafuam në tokë dhe veç All-llahut nuk pati që ta mbrojë, e as vetë nuk pati mundësi të mbrohet". (Kasas, 81)
Shiko ne popullin e Lutit, te cilët e lejuan homoseksualizmin, se si i ndëshkoi Allahu:
" فَلَمَّا جَاء أَمْرُنَا جَعَلْنَا عَالِيَهَا سَافِلَهَا وَأَمْطَرْنَا عَلَيْهَا حِجَارَةً مِّن سِجِّيلٍ مَّنضُودٍ
82. Kur erdhi urdhri ynë, Ne përmbysëm të gjitha ato (fshatrat e tyre) duke kthyer çdo gjë nga lart poshtë, dhe mbi ta reshëm gurë të fortë pa ia nda". (Hud, 82)
Vëlla musliman!
Ajo qe iu ndodhi tetë shteteve nga tragjedia e Tsunamit është më proritare te komentohet si ndëshkim për ata, qe vepruan njerëzit, si: lejimin e kamatës, konsumimit te alkoolit, prostitucionit, luftës ndaj fesë se Allahut, talljes me fenë e Allahut, dhe kështu ndodhi ajo qe thotë Allahu:
" وَكَأَيِّن مِّن قَرْيَةٍ عَتَتْ عَنْ أَمْرِ رَبِّهَا وَرُسُلِهِ فَحَاسَبْنَاهَا حِسَابًا شَدِيدًا وَعَذَّبْنَاهَا عَذَابًا نُّكْرًا* فَذَاقَتْ وَبَالَ أَمْرِهَا وَكَانَ عَاقِبَةُ أَمْرِهَا خُسْرًا
8. Sa shumë banorë të fshatrave, që ishin kryeneçë ndaj urdhrit të Zotit të vet dhe ndaj të dërguarve të Tij, Ne i kemi shpërblyer me një llogari të ashpër, i kemi ndëshkuar me një dënim të papërshkrueshëm. 9. Dhe ata e përjetuan barrën e rëndë të punës së vet, kështu që fundi i çështjes së tyre ishte dështimi". (Talak, 8-9)
Shume mëkate kryhen sot ne emër te arteve, etikes, kulturës moderne, dhe atë nëpërmjet mjeteve te informimit dhe turizmit, te cilat  janë ne mbikëqyrje te sekulrasiteve, për t'ua turbulluar besimtarëve besimin e tyre.
Shkatërrimi i qyteteve të tëra, ku ka patur te mire e te këqij, si shkak i asaj qe përmendëm, është ligj prej ligjeve te Allahut. Buhariu dhe Muslimi transmetojnë se Zejnebb. Xhahsh ka thënë:
" يَا رَسُولَ اللَّهِ, أَنَهْلِكُ وَفِينَا الصَّالِحُونَ؟ قَالَ: نَعَمْ إِذَا كَثُرَ الْخَبَثُ
O i dërguari i Allahut! A do të shkatërrohemi kur në mesin tonë ka njerëz të mirë?! Tha: Po, kur të shtohet e keqja".
Ka thënë Ibni Haxheri: Të keqen (Habethin) e kane komentuar me prostitucion dhe fëmijë te paligjshëm.
Pastaj hadithi për popullin qe ishte para nesh, dhe qe Allahu kishte shkatërruar edhe një njeri te mire, qe ishte ne mesin e tyre por qe nuk i kishte mësuar njerëzit te larohen nga e keqja, është dëshmi tjetër për këtë.
Ne iu themi atyre qe mundohen te mësojnë ndodhjen e tërmeteve para se te ndodhin dhe mundësinë e shpëtimit prej tyre nëse ndodhin, ashtu siç Nuhu i ka thënë birit te tij:
" يَا بُنَيَّ ارْكَب مَّعَنَا وَلاَ تَكُن مَّعَ الْكَافِرِينَ
O biri im, eja hip me ne dhe mos u bë prej pabesimtarëve". (Hud, 42)
Vëlla! Largohu nga rruga e atyre qe nuk besojnë, shmangu te këqijave dhe hip ne anijen e shpëtimit me besimtarët, te cilët ia kane friken Allahut dhe janë bamirës. Dije se shpëtimi nuk është etem ikja nga vdekja, por është te vdesësh duke qene Allahu i kënaqur me ty.  Në një hadith te vërtetë, Pejgamberi, alejhi's salatu ve's selam ka thënë:
"يَغْزُو جَيْشٌ الْكَعْبَةَ, فَإِذَا كَانُوا بِبَيْدَاءَ مِنْ الْأَرْضِ يُخْسَفُ بِأَوَّلِهِمْ وَآخِرِهِمْ. قَالَتْ عائشة: قُلْتُ يَا رَسُولَ اللَّه, كَيْفَ يُخْسَفُ بِأَوَّلِهِمْ وَآخِرِهِمْ وَفِيهِمْ أَسْوَاقُهُمْ وَمَنْ لَيْسَ مِنْهُمْ؟ قَالَ: يُخْسَفُ بِأَوَّلِهِمْ وَآخِرِهِمْ ثُمَّ يُبْعَثُونَ عَلَى نِيَّاتِهِمْ
Një ushtri do ta luftojë Qabenë por kur te jene në një shkretëtirë, toka do t'i kapërdijë qe te gjithë; te parin e te fundin.
Tha Aisheja: O i dërguari i Allahut! Si fundosen i pari dhe i mbrami kur ne mesin e tyre ka tregje dhe njerëz qe nuk janë me ta?!
Tha: Allahu i fundose që të gjithë e ata pastaj ringjallen ne bazë te nijjeteve te tyre". (Buhariu)
Ne këtë hadith ka dëshmi se kush vdes duke qene ne udhëzimin e Pejgamberit, alejhi's salatu ve's selam, ai shpëton edhe nëse mbytet nga tërmetet, vërshimet, fundosjet, apo gjera tjera, ngase ai ne te vërtet ka hipur ne anijen, qe e shpien drejt kënaqësisë së Allahut. Madje, Allahu i shpëton besimtaret nga dënimi dhe ndëshkimi i Tij nëse ata janë te sinqerte me Te. Rast për këtë kemi gruan e Faraonit, te cilën Allahu e beri te vdiste para se asaj t'i hidhej guri përmbi.
Athua valle ne do te kthehemi nga kjo gjendje e mjerueshme e jona, ne mënyrë qe ten a larohen brengat, ashtu siç iu larguan popullit te Junusit, alejhi's selam, për te cilët thotë Allahu:
" فَلَوْلاَ كَانَتْ قَرْيَةٌ آمَنَتْ فَنَفَعَهَا إِيمَانُهَا إِلاَّ قَوْمَ يُونُسَ لَمَّآ آمَنُواْ كَشَفْنَا عَنْهُمْ عَذَابَ الخِزْيِ فِي الْحَيَاةَ الدُّنْيَا وَمَتَّعْنَاهُمْ إِلَى حِينٍ
98. Përse nuk pati vendbanim që të ketë besuar e besimi i tij të ketë ndihmuar (në shpëtim), pos popullit të Junusit, që pasi që besoi, Ne larguam prej tyre dënimin shëmtuesnë jetën e kësaj bote dhe i lejuam të jetojnë deri në një afat të caktuar". (Junus, 98)
Athua valle do t'i kthehemi sheriatit tone, qe ten a u largohet ky nënçmim dhe kjo përbuzje?!
A ka ndokush qe përgjigjet?
A ka ndokush qe merr mësim?
Te kthehemi dhe ta meditojmë fjalën e Allahut nëpërmjet gjuhës se pejgamberët te Tij, Nuhut, alejhi's selam:
"وَهِيَ تَجْرِي بِهِمْ فِي مَوْجٍ كَالْجِبَالِ وَنَادَى نُوحٌ ابْنَهُ وَكَانَ فِي مَعْزِلٍ يَا بُنَيَّ ارْكَب مَّعَنَا وَلاَ تَكُن مَّعَ الْكَافِرِينَ* قَالَ سَآوِي إِلَى جَبَلٍ يَعْصِمُنِي مِنَ الْمَاء قَالَ لاَ عَاصِمَ الْيَوْمَ مِنْ أَمْرِ اللّهِ إِلاَّ مَن رَّحِمَ وَحَالَ بَيْنَهُمَا الْمَوْجُ فَكَانَ مِنَ الْمُغْرَقِينَ
42. Ajo lundron me ta nëpër valë si kodra, e Nuhu e thirri djalin e vet, që ishtë në një vend të ndarë: "O djali im, hip bashkë me ne, e mos u bë me mohuesit!" 43. Ai (djali) tha: "Unë do të ngjitem në një kodër që do të më mbrojë nga uji (vërshimi)!" Tha: "Nuk ka sot mbrojtës prej dënimit të All-llahut, pos atë që Ai e ka mëshiruar!" Vala hyri mes tyre të dyve, e ai (djali) u mbyt në ujë". (Hud, 42-43)
O Allahu ynë! Na ruaj përpara dhe pas, na ruaj djathtas dhe majtas, na ruaj përmbi dhe kërkojmë mbrojtje qe te fundosemi prej nën këmbëve tona!!!

Përshtati ne shqip: Sedat Gani Islami
 
 


VIDEOS / YOUTUBE
Tre gjera per jete te lumtur Tri mekatet qe rrezikojne besimin Qe te na duan Allahu dhe i Derguari i Tij Tri aminet
AUDIO / FOTO

Biografia Artikuj Media Libraria Dosje Problematika
bashkëkohore
Opinione dhe
reagime
Studime dhe
hulumtime
Kontakt
  Akide Video Libra Ramazani   Opinione Fetare  
  Islam Audio Recensione librash Haxhi   Reagime Shkencore  
  Tefsir Foto            
  Hadith              
  Dave              
  Histori islame              
  Orientalizem              
  Kulture dhe civilizim              
  Avancim personal              
  Hutbe              
  Tregime              

Të gjitha të drejtat e rezervuara - 2013