Biografia Artikuj Media Libraria Dosje Problematika bashkëkohore Opinione dhe reagime Studime dhe hulumtime Kontakt
MORALI I SHKUJDESJES DHE PAVËMENDJES

Dr. Mekki Klaina

Në lidhjet tona familjare dhe shoqërore kemi nevojë për të anashkaluar pyetjet për detaje dhe imtësi për çdo të madhe dhe të vogël. Kjo, ngase epilogu i tyre është me pasoja: hap dyert e dyshimeve, shkakton përçarje dhe mospajtime si dhe i jep rastin djallit për të shkaktuar ndasi. Kur Pejgamberi [alejhis salatu ves selam] i rrëfeu fshehurazi diç Hafsasë dhe i tha ta mbante fshehurazi por ajo ia rrëfeu atë sekret Aishes [radijAlalhu anhuma], gjë që më pas u zbulua nga qielli, atëherë Pejgamberi [alejhis salatu ves selam] i tregoi Hafsasë për atë se e kishte marrë vesh që sekreti i tij qe zbuluar prej saj por nuk i tregoi në detaje krejt çfarë kishte thënë ajo. Kështu, e shpjegon edhe Kur’ani:

 
(Përkujto) kur Pejgamberi ndonjërës prej grave të veta i kumtoi fshehurazi një lajm, e kur ajo tregoi atë (lajm), e All-llahu (pejgamberit) i zbuloi atij për të (kallëzimin e lajmit nga ajo grua), ai ia bëri (asaj) me dije një pjesë të tregimit, kurse për pjesën tjetër heshti. E kur ai (pejgamberi) e njoftoi atë (gruan) me atë (që i kishte treguar), ajo tha: "E kush ta tregoi ty këtë?" Ai tha: "Më tregoi i gjithëdijshmi, njohësi i të fshehtave!" (Et-Tahrim, 3)

Pa, një pjesë ia tregoi ndërsa pjesën tjetër e heshti, pikërisht për këtë gjë.

Ky është moral i njerëzve të mëdhenj dhe të ndershëm. Hasan Basriu ka thënë: “Shkujdesja vazhdon të jetë ende tipar i të ndershmëve!”

Imam Ahmedi thotë: “9/10 e moralit të mirë janë në shkujdesi dhe pavëmendje.”
Sa shumë kemi nevojë të aplikojmë këtë moral në raportet tona ditore!
 
 
 


VIDEOS / YOUTUBE
Tre gjera per jete te lumtur Tri mekatet qe rrezikojne besimin Qe te na duan Allahu dhe i Derguari i Tij Tri aminet
AUDIO / FOTO

Biografia Artikuj Media Libraria Dosje Problematika
bashkëkohore
Opinione dhe
reagime
Studime dhe
hulumtime
Kontakt
  Akide Video Libra Ramazani   Opinione Fetare  
  Islam Audio Recensione librash Haxhi   Reagime Shkencore  
  Tefsir Foto            
  Hadith              
  Dave              
  Histori islame              
  Orientalizem              
  Kulture dhe civilizim              
  Avancim personal              
  Hutbe              
  Tregime              

Të gjitha të drejtat e rezervuara - 2013