Biografia Artikuj Media Libraria Dosje Problematika bashkëkohore Opinione dhe reagime Studime dhe hulumtime Kontakt
Gëlltitja e djersëve prish apo jo agjërimin?

 
Nr: i fetwase: 66.884
 
Data: 7 Sha’ban 1426
 
Myftiu: Këshilli për Fetwa nen patronatin e Dr. Abdullah El Fekih
 
Pyetja: Ç’dispozite ka për agjëruesin, te cilit i rrjedhin djerset nga fytyra ne goje, ku ndien shijen e tyre; ky nëse gëlltit djerset, e prish apo jo agjërimin?
 
Përgjigja: Falënderimet i takojnë Allahut,Subhanehu ve teala ndërsa përshëndetjet qofshin mbi Muhammedin, Alejhi selam, me pas:
 
Gëlltitja e djersëve, me pështymë apo pa te, e prish agjërimin, siç kane thënë dijetaret, si: Ibnul Hemmami ne Fet’hul Kadir (fik’hun hanefit) dhe ne El Hazane: Nëse hyjnë lotët apo djersa e tij ne fyt dhe janë pak, një pike apo dy pika, nuk e prish agjërimin, ndërsa nëse janë shume, saqë e ndien edhe shijen e tyre ne fyt, prishet.
 
Megjithatë këtu duhet ndalur pak, sepse njeriu e ndien edhe shijen e një pike (djerse) dhe sipas meje, me mire është te konstatohet çështja ne baze te shijes (se djersës), sepse nuk ka nevoje për me shume se kjo sasi e djersëve. Pastaj këtë mendim timin, qe çështja te konstatohet menjëherë si t’i ketë gëlltitur djerset, një apo me shume qofshin, e përforcon edhe fetwaja e Kadi Han-it, i cili thotë: Nëse depërton një pike loti ose djerse ne fytin e tij ose gjak e ka thithur fyti i tij, prishet agjërimi i agjëruesit.
 
Bazuar ne këtë, kushdo qe gëlltit djerset e tij me qellim, duke qene agjerueshem,  ai prish agjërimin, e sidomos nëse djerset janë me shume se një pike.
 
Ne fetwate hindije thuhet: Pokeshtu edhe djerset e fytyrës nëse hyjnë ne goje te agjëruesit (prishin agjërimin).
 
Allahu e di me se miri!
 


Marre nga: www.islamweb.net
 
Përshtati ne shqip: Sedat Gani Islami
 
3 teor 2005, e hënë
 
Brunei Darussalam


VIDEOS / YOUTUBE
Ajeti prezantues i Kuranit Tipare te Kuranit Agjerimi me perket Mua Rrefimet me te bukura
AUDIO / FOTO

Biografia Artikuj Media Libraria Dosje Problematika
bashkëkohore
Opinione dhe
reagime
Studime dhe
hulumtime
Kontakt
  Akide Video Libra Ramazani   Opinione Fetare  
  Islam Audio Recensione librash Haxhi   Reagime Shkencore  
  Tefsir Foto            
  Hadith              
  Dave              
  Histori islame              
  Orientalizem              
  Kulture dhe civilizim              
  Avancim personal              
  Hutbe              
  Tregime              

Të gjitha të drejtat e rezervuara - 2013