Biografia Artikuj Media Libraria Dosje Problematika bashkëkohore Opinione dhe reagime Studime dhe hulumtime Kontakt
NDËRGJEGJJA

Ndërgjegjja është ajo që mban përgjegjësinë për llogaritjen e njeriut për veprat e këqija. Ndërgjegjja gjendet në qendër të trurit të njeriut. Të meditojmë rreth këtij studimi!

Një zonë në ballinë të trurit e bën njeriun të ndiejë peshën e mëkatit kur ta kryejë atë. Kjo zonë quhet ballukë dhe ka në përgjegjësi ndalimin e njeriut nga marrja e vendimeve të gabuara. Vepron ngjashëm si një mbikëqyrës i gjallë që vëzhgon vendimet e njeriut. Ky është rezultati më i ri të cilin e ka publikuar universiteti Oksford, duke shtuar se kjo pjesë nuk ekziston në trurin e majmunit me gjithë ngjashmërinë që ka ndërmjet tyre.  


Figura lart paraqet zonën përgjegjëse për ndërgjegjen (pjesa e ngjyrosur me ngjyrë të kuqe që indohet menjëherë pas vetullës). Kjo zonë është pjesë e ballukes (ar. nasije), e cila është përmendur në Kur’an dhe Sunnet.  

Këtu na kujtohet thënia e Profetit [sal-laAll-llahu alejhi ve sel-lem] për balluken kur i lutej Zotit e thoshte: “...balli im është në dorën Tënde...” [Ahmedi]. Në këtë hadith aludohet në këtë zonë të veçantë mbi të cilën rëndon përgjegjësia e marrjes së vendimeve por edhe e ndërgjegjes dhe vetëllogarisë. Kur të pranosh se balli është në dorën e All-llahut, atëherë sjellja jote do të ndryshojë për të mirë. Kjo flet për përkushtimin e Profetit [sal-laAll-llahu alejhi ve sel-lem] për balluken ndërsa shkenca sot po e vërteton rëndësinë e saj, elhamdulilah!

 

Autor: Abdudaim El Kehil

Burimi: www.kaheel7.com/ar

Referenca të autorit:

Have scientists found the conscience? Region of brain discovered that makes you feel bad about poor choices, http://www.dailymail.co.uk/ 29-1-2014.


VIDEOS / YOUTUBE
Tre gjera per jete te lumtur Tri mekatet qe rrezikojne besimin Qe te na duan Allahu dhe i Derguari i Tij Tri aminet
AUDIO / FOTO

Biografia Artikuj Media Libraria Dosje Problematika
bashkëkohore
Opinione dhe
reagime
Studime dhe
hulumtime
Kontakt
  Akide Video Libra Ramazani   Opinione Fetare  
  Islam Audio Recensione librash Haxhi   Reagime Shkencore  
  Tefsir Foto            
  Hadith              
  Dave              
  Histori islame              
  Orientalizem              
  Kulture dhe civilizim              
  Avancim personal              
  Hutbe              
  Tregime              

Të gjitha të drejtat e rezervuara - 2013