Biografia Artikuj Media Libraria Dosje Problematika bashkëkohore Opinione dhe reagime Studime dhe hulumtime Kontakt
JETA, MËSIM QË NUK DUHET INJORUAR

 

Sa herë që vdes dikush, kuptojmë, përveç tjerash, edhe vlerën dhe rëndësinë e jetës. Çdo ditë që jetojmë është mirësi që nuk kompensohet, por edhe mësim. Jeta e gjatë për besimtarin është e mirë për shkak të veprave të mira –siç na ka mësuar i dashuri ynë, Muhammedi [Lavdërimi dhe paqja qofshin mbi të!]. Këtë të vërtetë e ndjejmë pikërisht kur të vdes dikush. E shohim se asgjë nuk merr me vete nga pasuritë e kësaj bote. Për këtë shkak, Muhammedi [Lavdërimi dhe paqja qofshin mbi të!] ka thënë: ‘All-llahu nuk i ka lënë justifikim atij që ia ka shtyrë jetën derisa ka mbërri moshën gjashtëdhjetëvjeçare.’ [Buhariu]

Për tërë këtë moshë do të duhej marrë aq mësim saqë të përgatitësh për tek All-llahu.

Fudajl bin Ijjadi i tha një njeriu:

Sa vjeç u bëre?   

Tha: gjashtëdhjetë.

Ti tash e gjashtëdhjetë vite je duke ecur për tek All-llahu dhe në çdo çast mund të arrish tek Ai- i tha Fudajli.

Njeriu tha: Të All-llahut jemi dhe tek Ai do të kthehemi!

A e di shpjegimin e kësaj?- e pyeti Fudajli

Po, e di se jam rob i All-llahut dhe se tek Ai do të kthehem- u përgjigj njeriu.

Fudajli i tha: O vëlla, kush e di që është rob i All-llahut dhe se tek Ai do të kthehet, e di se do të qëndrojë para Tij; e kush e di se do të qëndrojë para Tij, e di se do të pyetet; e kush e di se do të pyetet, atëherë le të përgatit përgjigjet.

Si t’ia bëjmë atëherë?- e pyeti njeriu.

Tha: Lehtë. Vepro mirë në pjesën që të ka mbetur (nga jeta) të falet e kaluara, ndryshe, do të japësh përgjegjësi për të dyja (të kaluarën dhe këtë pjesë që të mbetur nga jeta). [Hiljetu-l-Evlija, 8/113]

Le të nxitojmë që pjesën e mbetur të jetës ta mbushim me pendim dhe vepra të mira, që të na falet e kaluara dhe të shpëtojmë tek All-llahu ynë!

 

 

 

 

 

 


VIDEOS / YOUTUBE
Tre gjera per jete te lumtur Tri mekatet qe rrezikojne besimin Qe te na duan Allahu dhe i Derguari i Tij Tri aminet
AUDIO / FOTO

Biografia Artikuj Media Libraria Dosje Problematika
bashkëkohore
Opinione dhe
reagime
Studime dhe
hulumtime
Kontakt
  Akide Video Libra Ramazani   Opinione Fetare  
  Islam Audio Recensione librash Haxhi   Reagime Shkencore  
  Tefsir Foto            
  Hadith              
  Dave              
  Histori islame              
  Orientalizem              
  Kulture dhe civilizim              
  Avancim personal              
  Hutbe              
  Tregime              

Të gjitha të drejtat e rezervuara - 2013